3D printen op het MBO
3D printen heeft de toekomst, zo ook 3D printen op het MBO. Ook verschillende scholen hebben dit al gezien én doen hier ook iets mee. Zij investeren in de aanschaf van een 3D printer voor de leerlingen. Maar dan? Hoe dan verder? Wat voor lessen kunnen we opstellen? Wat voor ontwerpprogramma’s zijn er? Het zijn vragen waar veel leraren tegenaan lopen.
Daarom helpen wij, van Newcandle, scholen hier graag mee verder. Of het nu basisscholen, middelbare scholen of het MBO is, voor iedere leeftijd is het mogelijk om in aanraking te komen met 3D printen en 3D ontwerpen. Hier spelen wij dan ook op in, in de vorm van lessen, handleidingen en support. Leraren die op zoek zijn naar sparringspartners, vinden dit terug bij Newcandle. Op het 3D platform is een forum waar docenten met elkaar in gesprek kunnen gaan.
Voor basisscholen is het 3D printen veelal een kennismaking met techniek en technologie. Het is de stimulering naar het werken met 3D ontwerpprogramma’s en het enthousiasmeren in techniek en technologie. Op deze manier geven we de kinderen de kans om hiermee in aanraking te komen. Zij kunnen immers ruiken aan de nieuwe technieken en ervaren of hier hun interesse ligt. Deze kans dient kinderen in ieder geval geboden te worden.
Daarbij is het zo dat kinderen op deze manier op de toekomst worden voorbereid. De verwachting is dat de wereldwijde markt voor 3D-printing in 2018 een omvang heeft van 18 miljard. Vergeleken met 2013 is dat bijna zeven keer zo veel. De Nederlandse markt voor 3D-printing was in 2015 45 miljoen euro groot. Als die meegroeit met de wereldwijde markt, dan is die in 2018 300 miljoen waard. Een groeimarkt met arbeidskansen en dat is belangrijk.
3D printen in Nederland
Het leuke aan de 3D print cultuur is de daarbij horende deelcultuur. Delen is daarin het key woord. Verschillende Nederlandse start-ups geven hierin het goede voorbeeld. 3D HUB is een online platform waarin 3D printer owners verbonden worden met mensen die iets uit willen printen (denk hierbij aan industrieel ontwerpers, maar ook aan de gewone particulier). Iemand met een 3D printer kan een klein beetje verdienen en de ander kan voor een klein bedrag een prototype tentoonstellen.
Ook de 3D ontwerpprogramma’s zijn doorgaans gratis te gebruiken. Ontwerpprogramma’s als Tinkercad en 123D Design zijn uitermate populair. Hierin zal een programma als Tinkercad veelal gebruikt worden op basisscholen en middelbare scholen (onderbouw). 123D Design biedt net meer mogelijkheden in het ontwerpproces, maar is dan ook moeilijker in het gebruik. Een programma als Tinkercad is webbased, wat wil zeggen dat een leerling alleen een computer met internet nodig heeft om direct aan de slag te kunnen.
Studenten op het MBO leren hier allang niet meer alleen de oude technieken. Die vormen de basis zodat je daar op terug kunt vallen. Veel handwerk is al vervangen door machines. Het is goed om te weten hoe je dingen aanpakt, zonder machines. Dan kun je altijd verder. Studenten krijgen ook nieuwe technieken en technologieën mee. Het vak wat hier geleerd wordt, verandert door technologische ontwikkelingen. Het is maar de vraag of het vak dat je hier nu leert nog bestaat over 10 jaar. Het is belangrijk dat studenten met nieuwe technologie leren werken.
Voor meer informatie over 3D printen op het MBO verwijzen wij u graag naar onze algemene website: www.newcandle.nl.